Antrenman Öncesi ve Sonrası Beslenme

Antrenman Öncesi ve Sonrası Beslenme

Mar 7, 2012

Antrenman ne aç ne tok karnına yapılmalıdır. Açken yapılan antrenman kan şekerinizin düşmesine, baş dönmesine ve göz kararmasına yol açabilir. Dolu bir mide ile yapılan egzersiz ise, 5,5 litre civarı olan kan miktarımızın yarıya yakınının sindirim için mide etrafına toplanması ise, kalbe büyük yük bindirecektir! Bu yüzden aç veya tok karın ile egzersiz yapmak SAĞLIKSIZDIR!

 

Antrenmandan ne kadar önce yemek yemeliyiz?

Bu soruyu tam olarak şu kadar saat önce diye cevaplamak bilimsel değildir. Bu süreyi etkileyen faktörler göz önüne alınarak beslenme saati ayarlanmalıdır

  • Uzun süreli açlık sonrası yenilen öğün daha hızlı sindirilir
  • Yağlı öğün geç sindirilir
  • Büyük öğün geç sindirilir
  • Basit karbonhidratlar hızlı sindirilir ancak anlık enerji verir

 

Antrenman Öncesi Beslenme:

Antrenman öncesi beslenmede dikkat etmemiz gereken, 2 birim karbonhidrat 1 birim protein alımı yapmamız gerektiğidir. Kabaca karbonhidrat ağırlıklı beslenmemiz yerinde olacaktır. Ancak alacağımız karbonhidratlar glisemik indeksi yüksek (basit, kötü) karbonhidratlardan değil, bize uzun süreli enerji sağlayacak kompleks (iyi) karbonhidratlardan olmalıdır. Antrenman öncesinde veya sonrasında fazla yağlı yemememiz gerekmektedir.

 

 

Antrenman Sonrası Beslenme:

Antrenmandan sonra ne yemeliyim sorusuna ne yakık ki birçok meslektaşımın cevabı hazırdır! ‘Ton balıklı salata’. Başka bir şey yiyemezsiniz ton balığınız yoksa aç kaldınız demektir! Antrenman sonrası beslenme vücut tipi ve amaçlarınıza göre değişebilir. Genel olarak 1 birim karbonhidrat 2 birim protein alımı yerinde olacaktır. Antrenmandan hemen sonra protein tozu alınıp 30-60 dakika sonra hafif bir öğün de yenilebilir. Yağ yakımı amaçlanıyor ise antrenmandan sonra basit karbonhidrat almak tabir yerindeyse ‘bir çuval inciri berbat etmektir’!. Hele ki meyve suyu içmek bunların en kötüsüdür. Doğru nabızda doğru süre ile yapılan (minimum 35 dakika) cardio sonrasında basit karbonhidrat kullanılmaz ise metabolizma 6 saat boyunca hızlı çalışmaya ve yağ yakmaya devam eder.

Yağ yakımı amaçlamayan, kas kazanmak isteyen ektomorf vücut tipine sahip biri için ise tam tersi geçerlidir. Antrenmanda salgılanan bir stres hormonu olan kortisolü (kortizon ile alakasızdır) hızla düşürmek için basit karbonhidrat alımı şarttır. Alınan basit karbonhidrat insülin salgılattıracak, insülin ise kortisolü düşürecektir.

http://www.metesports.com/antrenman-oncesi-ve-sonrasi-beslenme.html



Sosyal Paylaşım ;
personal training başvuru


Sitedeki tüm yazılar Mete PÖTÖY tarafından yazılmıştır.